StartO FundacjiWszystkie projektyReferencjeKontakt

2018 - Jubileusz XXX-lecia Festiwalu Filmu Polskiego w Ameryce  Chicago
plakat-pffa-2018-final.png

2018 – Jubileusz XXX-lecia Festiwalu Filmu Polskiego w Ameryce – Chicago

W dniach 3-18 listopada, w Chicago odbyła się jubileuszowa  XXX edycja Festiwalu Filmu Polskiego w Ameryce. Jest to największa prezentacja filmu polskiego za granicą. Festiwal to nie tylko impreza filmowa. To także dzięki licznym imprezom towarzyszącym i kontaktom Festiwalu prezentacja polskiej kultury i sztuki w USA oraz znakomity instrument promocji Polski na Kontynencie Północno-Amerykańskim. Festiwal odbył się przy wsparciu finansowym Senatu Rzeczypospolitej Polskiej i Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej.

Festiwal Filmu Polskiego w Ameryce (PFFA) jest uważany za największy na świecie coroczny przegląd filmu polskiego.

Celem festiwalu jest promocja polskiego kina na kontynencie północnoamerykańskim. Założony w 1989 przy współudziale Centrum Filmowego Chicagowskiego Instytutu Sztuki, każdego roku festiwal przedstawia ponad 70 filmów fabularnych, dokumentalnych i krótkometrażowych, goszcząc licznych filmowców polskich z całego świata.

Głównym organizatorem festiwalu w USA, jest Towarzystwo Sztuki (The Society for Arts), Polskim współorganizatorem Festiwalu, jest Fundacja Ochrony i Promocji Dóbr Kultury NIKE.

Liczba uczestników festiwalu sięga 35 tysięcy kinomanów z całego świata, którzy zjeżdżają do Chicago na dwa pełne rozrywki tygodnie listopada. Festiwal spełnia także misję edukacyjną, adresując swoje programy do dzieci i młodzieży, rodzin i wychowawców. Wiele programów rodzinnych jest bezpłatnych lub opatrzonych specjalnymi zniżkami.

Festiwal cieszy się świetną reputacją w mediach lokalnych i międzynarodowych. „The New York Times” uważa PFFA za jeden z pięciu najważniejszych festiwali kina europejskiego w Ameryce Północnej, a „The Chicago Tribune” nazywa imprezę historią chicagowskiego sukcesu.

Organizatorzy PFFA zostali uhonorowani nagrodą Laterna Magica za osiągnięcia w promocji polskiego kina, specjalną nagrodą Ministra Spraw Zagranicznych RP oraz nagrodą Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej w dziedzinie promocji filmu polskiego za granicą. Oprócz Chicago, miasta o ponad milionowej społeczności pochodzenia polskiego, satelitarne pokazy festiwalowe odbywają się w prestiżowych ośrodkach filmowych w Los Angeles, Houston, Seattle, Bostonie, Minneapolis, Rochester, N.Y.

PFFA mają charakter niekonkursowy, a dwa główne wyróżnienia to Nagroda Złotych Zębów przyznawana przez jury publiczności najciekawszemu filmowi fabularnemu i dokumentalnemu oraz Nagroda Skrzydeł, którą festiwal honoruje polskich artystów za całokształt dokonań w dziedzinie sztuki filmowej poza Polska.

GALERIA