2017 – Prezentacje filmu MARIE CURIE. THE COURAGE OF KNOWLEDGE (polski tytuł: MARIA SKLODOWSKA CURIE) w USA w 2017 r.

Znakomicie zrealizowana technicznie, międzynarodowa koprodukcja o życiu słynnej polskiej noblistki – Marii Skłodowskiej-Curie.
Film pokazywany jest w ponad 100 miastach na terenie całych Stanów Zjednoczonych Ameryki.
Organizatorem przedsięwzięcia są: chicagowskie Towarzystwo Sztuki – The Society for Arts oraz Fundacja Ochrony i Promocji Dóbr Kultury NIKE.

Film „MARIE CURIE. THE COURAGE OF KNOWLEDGE„, (polski tytuł: MARIA SKŁODOWSKA-CURIE) reż. Marie Noelle, powstał w 2016 r. w międzynarodowym zespole realizacyjnym, jako wynik koprodukcji belgijsko-francusko-niemiecko-polskiej. Producentem jest polska firma Pokromski Studio i jej szef Mikołaj Pokromski, firma. W grupie realizatorów znaleźli się także charakteryzatorzy – Waldemar Pokromski, Mira Wojtczak, zdjęcia wykonał– Michał Englert. Czołowe role w filmie obsadzone zostały polskimi aktorami, jak min. Karolina Gruszka, Izabela Kuna, Daniel Olbrychski, Piotr Głowacki, Jan Frycz i inni. Współproducentem filmu jest polski producent Mikołaj Pokromski. Dystrybutorem światowym filmu jest Films Boutique GMBH (m.in. „Wałęsa” Andrzeja Wajdy).

Projekt został dofinansowany przez Polski Instytut Sztuki Filmowej, regionalny fundusz filmowy z Krakowa: KBF – Krakowskie Biuro Festiwalowe oraz Łodzi: EC1 Łódź – Miasto Kultury w Łodzi.

Realizatorzy i obsada:

Jan Frycz jako Ernest Solvay
Sabin Tambrea jako August Gyldenstolpe
oraz inni:
Emma Pokromska , Artur Dziurman , Piotr Bartuszek , Aldona Bonkowska , Klara Bielawka , Mariola Brycht , Paweł Kleszcz , Wenanty Nosul , Jakub Kotyński, Ksawery Szlenkier , Michał Meyer , Mateusz Przybylski , Konrad Bugaj , Krzysztof Bochenek , Tomasz Kowalski , Krzysztof Nowak, Piotr Kondrat