StartO FundacjiWszystkie projektyReferencjeKontakt
Nagłówek

XXV edycja Festiwalu Filmu Polskiego w Ameryce. Chicago, 8-24 listopada.

festiwal_film_logo_2013_icona.jpg

XXV edycja Festiwalu Filmu Polskiego w Ameryce. Chicago, 8-24 listopada.

Podczas jubileuszu został podsumowany dorobek Festiwalu. Zaprezentował on dotychczas ponad 1200 polskich filmów, zaprosił do USA ponad 300 polskich aktorów i twórców filmowych i ok. 100 innych artystów reprezentujących różne dziedziny sztuki.

Festiwal przyczynił się po raz kolejny do kreowania za granicą wizerunku Polski i społeczeństwa polskiego, jako kraju i narodu o dużej wrażliwości i twórczym potencjale kulturowym.

Poprzez prezentowane filmy wykazał zaangażowanie Polaków w obronę takich wartości jak poszanowanie wolności i demokracji, zaangażowanie Polski w obronę praw człowieka oraz znaczącą rolę w społeczno-politycznych zmianach jakie zaszły ostatnio w naszej części Europy.

Wyróżniono artystów, którzy przekazują te wartości oraz ich stałą obecność w historii i teraźniejszości Polski w swoich dziełach.

Jubileuszową edycję wsparły finansowo ze strony polskiej: Polski Instytut Sztuki Filmowej Instytut Adama Mickiewicza oraz Konsulat Generalny RP w Chicago.

Filmy nagrodzone na XXV PFFA:

"Chce się żyć" Macieja Pieprzycy i "Uwikłani" Lidii Dudy zostały laureatami głównej nagrody „Złotych Zębów Kamery” Festiwalu Filmu Polskiego w Ameryce.

Nagrody Specjalne Jury przypadły filmowi fabularnemu w reżyserii Andrzeja Jakimowskiego "Imagine"  oraz pełnometrażowemu dokumentowi Katarzyny Kolendy-Zaleskiej "Strateg".

Za najpopularniejszy film imprezy festiwalowa publiczność uznała obraz w reżyserii
Andrzeja Wajdy "Wałęsa. Człowiek z nadziei".

Nagrodę Krytyków Chicagowskich otrzymał film Krzysztofa Krauze i Joanny Kos-Krauze "Papusza".

Specjalną nagrodę Prezydenta Festiwalu otrzymały ex-aequo: film w reżyserii Janusza Zaorskiego  "Syberiada polska", film w reżyserii Małgorzaty Szumowskiej "W imie..."  oraz dokument w reżyserii Piotra Morawskiego i Ryszarda Kaczyńskiego "Obietnica dzieciństwa". W werdykcie podkreślono szczególnie uniwersalne wartości humanistyczne tych filmów.

Nagrodę dla młodych utalentowanych twórców „Odkrywcze oko" otrzymali:  Bodo Kox za "Dziewczynę z szafy"  oraz Kordian Piwowarski za "Baczyńskiego".

W kategorii filmu dokumentalnego tę nagrodę zdobyli Adrian Prawica za "Czwartą dzielnicę" oraz Filip Dzierżawski za "Miłość".

Nagrodę Society Humanitarian Award przyznawaną przez Society for Arts wspólnie z Amnesty International USA dostał  "Układ zamknięty" Ryszarda Bugajskiego.

Prestiżową nagrodę specjalną festiwalu „Skrzydła" za osiągnięcia w dziedzinie sztuki filmowej odniesione poza Polską oraz promocję Polski w świecie, w tym roku otrzymał Andrzej Wajda.

Z okazji 25-lecia Festiwal Filmu Polskiego w Ameryce reżyser został również wyróżniony przez Amerykańską Akademię Filmową.

Doceniając 25 wkład Festiwalu w tworzenie obszaru kulturowego jednej z największych aglomeracji miejskich USA, Miasto Chicago uchwaliło specjalną rezolucję ustanawiając Dzień Festiwalu Filmu Polskiego.

Głównymi organizatorami festiwalu są: Society for Arts i Fundacja Ochrony i Promocji Dóbr Kultury NIKE, przy udziale Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej, Instytutu Adama Mickiewicza, Ambasady RP w Stanach Zjednoczonych, Konsulatu Generalnego RP w Chicago, BMO Harris Bank, State Farm, Muvico i Startech Glass.